30.07.2021
author Eidsvold Turn På Nett

Sverres fotballinfo - del 7 2021!

Sverre Nordhaug har hatt en rekke roller i Turn og i norsk fotball i en årrekke og har blant annet blitt til Kongens fortjenestemedalje. Her kan du lese hans oppsummering av fotball fjernt og nært!
 
Fotballinfo nummer 7 i 2021 -  i hovedsak om Eidsvold Turn Fotball skrevet og formidlet av Sverre Nordhaug - 92402882 - rsnordhaug@gmail.com. Neste utgave følger om ikke lenge!
 
Raufoss kommer til Myhrer i 2.runde i fotball-NM! Kampen spilles allerede søndag 1. august klokka 1500 på Myhrer stadion. Dette kan bli en spennende kamp. Toten-laget vant borte mot Nybergsund, som nå er i 3.divisjon. I Obos-ligaen ligger Raufoss på en 12. plass - ett poeng bak Ull/Kisa. Bortetabellen er ikke noe å skryte av da kun tre poeng hentet på tre uavgjortkamper. Statistisk sett kommer snart en borteseier, og den kan forte komme mot Turn nå. Men, det er et men. Hvis Turn-gutta tar ut sitt beste på eget gress er muligheten tilstede for å slå Raufoss og gå til 3.runde igjen. Så gøy det kunne bli! Her ligger det il rette for en morsom kamp så det er bare å stille opp og hrie på Turn!

De andre fotballstorhetene rundt oss har følgende oppsett: Ull/Kisa fikk en tøff utfordrer i Stabæk. Det er en av de få kampene i denne runden hvor lag fra Eliteserien møter et lag fra Obos-ligaen. Kisa på sitt beste kan klare å slå dette Stabæk-laget som sliter i nedre del av Eliteserie-tabellen. Kongsvinger får Strømmen på besøk og kan klare avansement til 3. runde. LSK i form bør vinne over Skeid i Oslo. HamKam skal til Gjøvik hvor de møter byens Lyn-lag. Jeg tror det kan blir 3. runde på Briskeby stadion på Hamar. 

Nytt: Fra og med 3. runde fastsettes kampene og hvilket lag som får hjemmebane ved loddtrekning. Dersom klubbene som trekkes mot hverandre er fra ulikt divisjonsnivå, skal klubben fra laveste nivå spille på hjemmebane. Kommentar: Ekstra moro med cupen! Dette betyr også dersom Turn vinner over Raufoss kan laget få hjemmekamp i 3. runde. Turns kamper kamper i serien i august er: 4. august hjemme mot Alta, 16. august borte mot Vålerenga 2, 19. august hjemme mot Hødd, 22. august borte mot Asker og 28. august hjemme mot Bærum.
 
Endelig er det serieåpning i breddefotballen! Eidsvold Turns damelag spiller sin første kamp 11. august klokka 2015 på Myhrer stadion mot Nittedal. Fotballinfo ønsker laget lykke til med sesongen! 
 
Et av de beste fotball-EM! Siden fotball-EM ble vist på TV-skjermen for mange år siden har jeg fulgt med gjennom TV-sendingene fra de fleste mesterskapene. Min påstand om at dette mesterskapet er et av de beste begrunner jeg med at kvaliteten på flere lag en før, helt fra innledende runder, var bedre enn tidligere. Videre; det at det ble flere spennende, jevne og gode kamper i sluttspillet. Ikke minst flere meget gode spillerprestasjoner med imponerende hurtighet og sikkert pasningsspill. Dommerne skal ha ros for meget god og konsekvent kampledelse med blant annet fin flyt i spillet, og bruk av fordel etter boka. Lista var lagt høyt i forhold til hvilken forseelser som det skulle blåses for. Her så det ut til at spillerne ville ha det slik, og respekterte dommernes avgjørelser, jevnt over. Noen ganger kanskje vel tøffe dueller og taklinger, men aldri det en kan kalle utarting til stygt spill i de kampene jeg så på - hvis jeg holdt meg våken hele tiden da? Assistentdommere må ikke glemmes. De utførte sin jobb med tilnærmet perfekte offsidevurderinger. Alle aktive utøvere bidro til at dette ble et seervennlig mesterskap, som det er lov å ønske seg flere av i kommende store mesterskap i fotball.  

Det er viktig å få Norge med i de store mesterskapene EM og VM. Det er noen som sier og skriver at Norge har ikke noe å gjøre i et fotballsluttspill ennå. Jeg mener motsatt. Norge må ha en gulrot å spille for, det vil si å kvalifisere seg til EM og VM i fotball.  Det er jo en realitet at det er stor forskjell på de aller beste lagene og de som ble slått ut av mesterskapet. Det vil alltid være et forhold her. Men bare fra de siste årene har en sett at de såkalte «små nasjonene» har hevet seg mye mot tidligere  i både kvalikspill og innledende runder/sluttspill. Resultater og tabeller forteller dette. Tabellene lyver ikke.  

Alle lagene som ble slått ut i innledende spill, som for eksempel Finland og Nord-Makedonia tror jeg hadde en stor opplevelse, og lærte mye av å delta i EM. Til sammenligning er vel ikke Norge langt unna, eller på samme nivå som disse to landene. Ta også med naboen i øst, Sverige. Danmark har kommet et par skritt videre (høyere) enn de andre nordiske lagene, og beviste det med sitt tidvis gode spill og innsats i dette EM. En mesterskapsdeltagelse betyr også mye i forhold til interesse og oppslutning om fotballen i de landene som deltar. Blant annet bidrar det til videreutvikling på alle felt innen fotball. Og ikke minst økonomisk er det store pengesummer å hente. Det er klart Norge må med! Vi har et lag med stort utviklingspotensial ,mener jeg. De trenger bare litt mer tid, blant annet for å bli bedre samkjørt og ikke minst kunne vise litt større muskler ovenfor motstanderne. 

Status og spilleplan for kvalifisering til fotball-VM i 2022: Det er spilt 3 serierunder til nå i denne kvaliken til fotball-VM i Qatar i november 2022. Tyrkia har ledelsen med 7 poeng. Deretter følger Nederland, Montenegro og Norge hakk i hæl med 6 poeng. Bare målforskjellen angir denne plassrekkefølgen. Noe fortapt allerede er Latvia med 1 poeng og sist Gibraltar med 0 poeng. 

Det gjenstår 7 kamper og mye kan skje i denne gruppa framover. Norge starter opp med puljefavoritten Nederland på Ullevaal stadion 1. september. Her er kun 3 poeng godt nok hvis Norge skal være med å kjempe om topp-plassering - eventuelt andreplassen i gruppa. Videre ser spilleplanen slik ut: 4. september Latvia (borte), 7. september Gibraltar (hjemme), 8. oktober Tyrkia (borte), 11. november Montenegro (hjemme), 13. november Latvia (hjemme), 16. november Nederland (borte). Vi får krysse fingrene og håpe at Norge kan være med å kjempe i toppen. Møtene borte mot Tyrkia og Nederland er helt klart de største utfordringene i gruppa. En spennende høstsesong er det lov å ønske oss! 
 
Tilbakeblikk Eidsvold Turn Fotball 1970-1979 sesong for sesong med henholdsvis leder av fotballgruppa, lagleder på A-laget og A-lagstrener:

1970: Odd Dønnum - Odd Otterlei - Leif Eriksen 
1971: Odd Dønnum - Emil M.Røsrud - Erling Hokstad og Jon-Martin Johnsen  
1972: Odd Dønnum - Øivind Skauerud - Erling Hokstad og Terje Skaugrud (spillende)
1973: Odd Dønnum - Bjørn T. Kaspersen - Erling Hokstad og Terje Skaugrud (spillende) 
1974: Odd Dønnum - Bjørn T. Kaspersen - Erling Hokstad og Terje Skaugrud (spillende) 
1975: Odd Dønnum - Bjørn Johnsbråten - Erling Hokstad og Terje Skaugrud (spillende)  
1976: Sylfest Gjessing - Erik Melbye - Svein Haagenrud (vår), Kristoffer Kalsæg (høst)
1977: Odd Dønnum - Erik Melbye - Kristoffer Kalsæg 
1978: Tore Sørensen - Kristoffer Kalsæg - Kristoffer Kalsæg 
1979: Tore Sørensen - Øivind Finbråten - Helge Østvold (spillende) og Åsmund Sandland 
 
«Fra sidelinja» levert av Erik Øsmundset - Turn-medlem siden 1962 og æresmedlem siden 2010:

Sverre ba meg først komme med «Et hjørnespark». Det er noe jeg aldri har tatt, men sett mange av. Så endret han tittel på innlegget til «Mitt innlegg». Som senterhalf (midtstopper i dag) på lilleputt, smågutt og guttelag i Turn hadde jeg nok ikke mange innlegg heller, det gikk stort sett i avklaringer av typen «beine ballen unna». Som man kan forstå av innledningen til dette første innlegget i Sverres fotballinfo har jeg ikke hatt noen  stor fotballkarriere, ei heller idrettskarriere i det hele tatt, men jeg har alltid vært opptatt av idrett i alle former og har prøvd mange. Ikke bare skøyter og fotball, men også friidrett, sykkel, orientering og litt ski. Fotballkarrieren sluttet egentlig som guttespiller da jeg ville satse på skøyter, men fotballen fristet med et comeback på juniorlaget. Der endte fotballkarrieren, og den eventuelle skøytekarrieren, med meniskskade på Funnefoss stadion i en kamp mot de harde gutta fra FUVO. Jeg husker det enda og jeg vet hvem som tacklet meg. En konkurrent fra skøytebanen sto bak tacklingen som nok stoppet alle mulige idrettskarrierer, bare ikke trimkarrieren. I stedet endte jeg opp som trener, leder og dommer på klubb, krets, nasjonalt og internasjonalt nivå innen skøyter. Dette har gitt meg mange opplevelser og mye glede opp gjennom årene. 

Denne spalten skal primært handle om fotball har jeg skjønt. Vi har nettopp avsluttet et EM og vi har såvidt begynt å få fart på breddefotballen. Turns A-lag er i gang i 2. divisjon og hevder seg godt så langt. Jeg har lyst til å si litt om fotballens utvikling ut fra det avsluttede EM der Italia og England spilte finalen på Wembley. Et mesterskap i fotball er ofte bestemmende for utviklingen av idretten videre. Det vi så a Italia fra første kamp var en gjenvinningsvilje og intensitet i spillet som vi ikke var vant til. Det var så morsomt å se på at selv husets andre halvdel ble plutselig fotballinteressert der hun satt med sinestrikkepinner. Forståelig nok, det var moro å se et lag som over hele banen, straks de ikke hadde ballen, forsøkte å vinne den tilbake og gå i angrep. Dette var «nye Italia», ikke det Italia som kun var kjent som et lag som forsvarte seg med alle mulige midler, lovlige og på kanten av det lovlige og sportslige. Ut fra mitt syn var der derfor Italia tidlig framsto som et av favorittlagene. Det kom med noe nytt, overrumplende og ikke bare ballbesittende, men konstant angripende, omtrent som hissige veps.  Finalen mellom England og Italia ble likevel ikke slik som forventet. England styrte det meste av kampen, Harry Kane var briljant i sin midtspissrolle der han var mer servitør enn avslutter, likevel vant Italia pga det brutale som heter straffesparkkonkurranse. 
 
Her var Italias veteraner bedre enn Englands ferskinger, så enkelt var det. England burde vunnet kampen, men Italia vant fortjent EM fordi laget kom med offensivitet som vi ikke har sett før. Etter en periode med EM-fotball og mange overraskende gode lag, var det egentlig bare trist å gå over til norsk eliteserie på TV. Der virker det som det er to ting som er viktig: Forsinke spillet mest mulig ved alle innkast, frispark og utspill, det gir lite effektiv spilletid. Det andre som mangler er angrepsvillighet og balldyktighet. Norge er dessverre langt unna europeisk toppnivå, og dermed internasjonalt toppnivå med en slik grunntanke for spillet. Sakte, uthaling av tid, uenighet med dommeren, altfor mye ballbesittelse i egen forsvarssone. Det blir ikke mål av slikt. Slik sett kan jeg utpeke Rosenborg til årets skuffelse nummer en. Der oppe holder det ikke lenger å hente inn gamle trenere og svenske spillere. Nå må det bygges fra grunnen av i egen klubb. Det bør for øvrig alle klubber og trenere ta seg ad notam, på  alle nivåer i norsk fotball. 

Ser i skrivende stund at Turn skal møte Raufoss i cupens 2. runde. Raufoss er et solid Obos-liga-lag, men ikke umulig å slå. Overrask dem gjerne, Turn-gutter! 
 


Dette innholdet er skrevet ut fra http://www.etf-fotball.no